Bukvice, alternativní zdroje rostlinné potravy

Článek na téma: Duchovní život, Esoterické vědy, Záhady života, Duchovní mystika,

Jídelníček našich předků byl významně ovlivněn ročním obdobím a tím, co v místě rostlo a později tím, co si vypěstovali. Byli závislí na darech přírody. Lovili zvěř a sbírali rostliny, plody, semena, houby a kořínky.

Ve středu Evropy se nejvíce dařilo dubům a bukům. Jde o posvátné stromy, které se kdysi vysazovaly stejně jako dnes ovocné stromy. Mělo to svůj důvod. K nejvýznamnějším plodinám té doby totiž patřily oříšky. Do této skupiny přitom tehdy spadaly i žaludy a bukvice. Jejich užití bylo široké a už tehdy se část sběru odevzdávala tehdejším vládcům. Žaludy se užívaly na výkrm dobytka, v hladových letech se z nich mlela mouka a užívaly se i jako kávová náhražka. Sběr žaludů se konal v den svatého Michala, 29. 9., který doprovázel významný obřad. Ke stravě se žaludy ve středu Evropy udržely až do středověku. Ale byly dobré i během první světové války.

Dalšími důležitými plody byly v minulosti vedle žaludů i bukvice. Jde o jedny z nejchutnějších oříšků, které můžete v přírodě nalézt. Krmil se jimi dobytek i lesní zvěř. Nicméně i člověk je užíval jako zdroj kvalitního oleje. Loupané bukvice totiž obsahují 48% oleje. Pozor však, obsahují i jedovaté látky, které však nepřecházejí do oleje. Lisovaný bukvicový olej můžeme srovnat s olivovým olejem. Olej se z bukvic vyráběl na pomezí moravsko-slovenských hranic ještě v první polovině dvacátého století. Bukvicový olej se užíval ke smažení, k omastění brambor, potíral se jím opečený chléb a užíval se i jako lék. Výtlačky se dávaly dětem jako pamlsky. Během první světové války, kdy byl velký hlad, bylo dokonce zakázáno krmit bukvicemi dobytek. Loupané bukvice se pak běžně prodávaly jako pochoutka ještě na počátku minulého století. Stejně jako z žaludů se i z bukvic jvyráběla náhražka kávy.

Pozor syrové mohou způsobit nevolnost

Na bukvicích si můžete i dnes, byť je to poněkud kontroverzní. Syrové jsou jedovaté, je tomu proto, že obsahují mírně jedovatý fagín, který ve větším množství může způsobit bolest hlavy, žaludku, průjem, zvracení i pocity zdánlivé opilosti. Pokud si jich chcete dopřát větší množství, doporučujeme vám je nejprve opražit.

Co jste o bukvicích ještě nevěděli

Kromě spousty olejů bukvice obsahují 8-29% bílkovin, dále pak sacharidy, škrob, celulózu, kyselinu kumarovou, vanilovou, ferulovou, jablečnou a citronovou. Mimo toho je v nich skryto i 6% minerálních látek, saponiny a až 16% vody. Jsou rovněž i bohatým zdrojem B6, riboflavinu, thiaminu, manganu, draslíku, mědi, omega 3 mastných kyselin a podobně.

Každý rok není hojným rokem. Opravdu hojné roky jsou pouze jednou za 8-10 let. Dost jich najdete každé 3-4 roky. Mezitím jsou chudé roky, kdy najdete jen málo bukvic nebo pouze prázdné skořápky bez jadérek anebo vůbec nic.

Důležitou součást magie tvoří amulety, které mají svou mocnou silou, magickou energií, ochránit svého majitele před pohromami a zlými vlivy. A kromě toho dokáže i spoustu špatného od nositele odvrátit.

Drahé kameny se k léčbě používají již po staletí. Mimo to slouží i k ochraně a magii. Jde o silný nástroj Feng Shui. Podporují duchovní vlastnosti člověka. Dokáží zvýšit romantiku, relaxaci, bohatství a odolnost i mnoho dalšího. Zde je šest drahokamů, které vám v běžném životě mohou dobře posloužit.

Mandaly jsou v současnosti velice oblíbené a vyhledávané. Jejich příběh se však píše tisíce let, protože ty první, se objevují již v paleolitu. I když mandala, čili magický kruh, pochází ze sanskrtštiny, samotné mandaly se objevují po celém světě, v různých kulturách i v náboženstvích.

Momentálně jsem online (Na Vaší otázku odpovím do 5 minut.)

Věštkyně Zdeňka - budoucnost dítěte

Znamení Beran
Specializace Andělské karty, tarotové karty, astrologie
Zaměření Dětské horoskopy, budoucnost dítěte

Specializuji se na výklad budoucnosti dětí, protože vím, že mnohé z ní se dá často ovlivnit a pozměnit k lepšímu. Vyložím Vám životní cestu a významné okamžiky, které Vašeho potomka čekají a na které je vhodné se připravit. 

Zašlete mi SMS ve tvaru PORADNA datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60
Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 63
Zašlete mi SMS ve tvaru PORADNA datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60 Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 63 Moje stránka, otázky a ohlasy

Bohyně Kálí je hinduistická bohyně, která je spojená se smrtí a zánikem. Je rovněž považována i za vládkyni času a změn. Zobrazena je v tmavě modré barvě s vyplazeným jazykem a čtyřmi rukama. Známá je i pod označením bohyně Párvátí, Černá matka, Kálí-Ma, Rakša-Kálí, Durga nebo Šakktí. Je protějškem Šivy.