Samhain

Článek na téma: Astrologie, Duchovní život, Esoterické vědy, Láska a vztahy, Záhady života, Duchovní mystika,

Nejdůležitějším svátek v Keltském světě nebyl v době dnešních Vánoc nebo Velikonoc, ale Dušiček. Šlo o svátek Samhain, který pro Kelty představoval Nový rok. Slavil se vždy v předvečer 1. listopadu a i přes veškerou snahu křesťanství, se je potlačit nepodařilo. Slaví se dodnes. Navíc v posledních letech získávají čím dál, tím více původní předkřesťanskou podobu.

O samhainu

Noc z 31. 10. na 1. 11. býval tou nejčarovnější nocí v roce. V tuto dobu se totiž jednou v roce prolínal svět živých se světem mrtvých. Tu noc mohou živí s mrtvými rozmlouvat, nebo s nimi dokonce navštívit podzemí. Svátek spadá vždy na tzv. čtvrtící den, čili je v půli mezi rovnodenností a slunovratem. Druhým takovým čtvrtícím dnem jsou Hromnice.

Patronkou tohoto tajuplného a možná i strašidelného svátku byla neméně tajemná a strašidelná bohyně Cailleach. Znát ji můžete i jako Stařenu, Spirálovou bábu či Matku hor. Ano, je to ta osoba vetchá s hnátami křivými, kterou z pohádek známe jako smrtku, která chodila s kosou. Vedle smrti je však tato bohyně spojována i se znovuzrozením. Byla totiž strážkyně kouzelného kotle, v němž se vařily zázračné lektvary, které propůjčovaly nadpřirozené vlastnosti. Ovlivňovala počasí a mohla prý i za vytvoření některých pohoří a hor.

Rituály se Samhainem spojené

Chladná noc Samhaimu je spojená s celou řadou rituálů, věštění, vyprávěním a obětováním bohům (pozor, na rozdíl od Římanů nikdy nešlo o krvavé oběti, ale o darování jídla a předmětů). Lidé se připravovali na zimu. Poráželi dobytek. Udilo se maso. Maso se nakládalo do soli. Lidé se sdružovali v obydlích, kde drali peří, čistili komíny a krby,  prováděli jiné přípravné činnosti a přitom si vyprávěli a věštili. Je to období, které představuje začátek temné části roku. Je to magický čas předtuch a tajemných poznání, kdy za určitých podmínek přestávají platit zákony o prostoru a času. Právě o Samhainu je černá bohyně oplodněna Duchem, čili světlem, aby se jí mohl za zimního slunovratu narodit nový sluneční bůh (proto se zde mění čas a proto křesťané o zimním slunovratu stvořili Ježíška).

Keltská oslava letního slunovratu oslavuje nejdelší den v roce. Jsou to slavnosti světla, harmonie, rovnováhy a plodnosti. Název Litha se objevil v osmém století a pochází z latinského “zúčtování času”. Spojeny jsou s celou řadou zvyklostí a rituálů, které po stovkách let v dnešní době opět ožívají.

Jídelníček našich předků byl významně ovlivněn ročním obdobím a tím, co v místě rostlo a později tím, co si vypěstovali. Byli závislí na darech přírody. Lovili zvěř a sbírali rostliny, plody, semena, houby a kořínky.

Vstáváte a už jste naštvaní? Všichni vás štvou, dráždí, rozčilují, lezou na nervy nebo je nemůžete vystát? Narážíte na blbce, idioty, negativisty, pesimisty, depkaře a lidi, kteří to ve svém životě projeli? Místo vztekání a lapání po dechu, se spíš zamyslete nad sebou, proč tomu tak je, protože ve skutečnosti to, co vás štve, je ve skutečnosti i ve vás samotných.

 

Momentálně jsem online (Na Vaší otázku odpovím do 5 minut.)

Věštkyně Iveta - výklad karet

Znamení Kozoroh
Specializace Výklad karet
Zaměření Andělské karty, cikánské karty, tarotové karty

Pro výklad karet používám cikánské, tarotové i andělské karty, se kterými mám velmi dobré zkušenosti a vím, že výklad právě z těchto karet spolehlivě funguje. S pomocí karet určím nejen obecně Vaši budoucnost, ale můžeme se zaměřit také na jednotlivé oblasti Vašho života, jako je zdraví, finance, láska.

Zašlete mi SMS ve tvaru TAROT datum narození, jméno a otázku na číslo 903 55 60
Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 62
Zašlete mi SMS ve tvaru TAROT datum narození, jméno a Vaši otázku na číslo 903 55 60 Zavolejte mi na číslo 906 90 01 02 a zadejte mojí linku 62 Moje stránka, otázky a ohlasy

Partnerský horoskop a obecně otázky v oblasti lásky jsou často důvodem, proč se lidé na horoskop obrací a věří, že jim hvězdy přejí. Někdy sice může nastat zklamání, že se současným partnerem jim zrovna není z dlouhodobého hlediska věštěno nic dobrého, na druhou stranu i zde mohou nastat výkyvy. Takže i šance zde existuje, záleží na mnoha okolnostech.